Welkom bij de beeldbank. Deze collectie foto’s laten de geschiedenis van De Dree Marken, Berghuizen, Beuningen en De Lutte, herleven. U gaat terug in de (on)voltooid verleden tijd en waant zich weer even een onderdeel daarvan.

Om naar een fotoalbum te gaan klik op een van onderstaande namen:

In de loop van de tijd heeft het Historische Vereniging “De Dree Marken” o.a. een tweetal fotoboeken onder de titel “deur de joarn hen” uitgegeven. Een deel van de hier vertoonde is afkomstig uit deze fotoboeken. Belangstellende kunnen deze boeken bestellen bij de penningmeester.

Mocht u leuke of interessante foto’s hebben neem dan even contact op, zodat we die op de website kunnen plaatsen.

 


Achtergronden van bijzondere lokaties

de Wilmersberg

Het landgoed en horecabedrijf dat momenteel “”de Wilmersberg” heet heeft een lange en bewogen voorgeschiedenis. Toen Karel de Grote in het jaar 804 het Saksenland veroverde en opdeelde in bisdommen moesten er priesters worden opgeleid om het christelijke geloof te verspreiden in deze gebieden. In Werden aan de Ruhr stond een abdij waar priesters werden opgeleid en om dit te kunnen bekostigen werden boerenhoeven “beleend” aan deze abdij. Ze kregen de verplichting om jaarlijks pacht af te dragen aan deze abdij. In die tijd hadden keizers en koningen de macht en zeggenschap over al hun bezittingen. In Twente had de abdij van Werden aan de Ruhr 45 boerderijen waaronder de hoofdhof “Grimhere” in Eluiteri , nu Monnikhof in de Elfterheurne van De Lutte.
Bij dit erve Monnikhof moest ook de pacht worden voldaan van nabij gelegen hof Hatharad, dat in de Middeleeuwen ook wel Nijenhuis en Wilmersberg heette. Deze boerderij stond op de plaats van de huidige Wilmersberg en is in de loop der eeuwen ongetwijfeld regelmatig vernieuwd en verplaatst : vandaar de naam Nije Huss ( nieuw huis) ?? Er zijn ook meningen dat deze naam komt van de familie Nijhuis, die er gewoond heeft of van (apotheker) Nieuwenhuis die rond 1850 eigenaar was van dit gebied. In ieder geval komt de naam Wilmersberg ook al voor in oude markeboeken en beide namen komen regelmatig voor in oude geschriften.

In 1913 kocht de familie Blijdenstein uit Enschede deze plek om hier een landhuis/ buitenverblijf te bouwen waar men van 1923 tot 1955 ging wonen . Door deze familie Blijdenstein werd de bekende Rhododendronlaan aangelegd als toegangsweg naar hun villa en enkele woningen aan de Koppelboerweg als bedrijfswoningen van het personeel. In 1957 verkocht de weduwe J.Blijdenstein-Stroink de villa aan de Stichting Vakantieverblijven die het verbouwde tot een vakantieverblijf voor de leden van het NVV ( later FNV).

Na een verbouwing en uitbreiding kon het vakantiecentrum onderdak bieden aan 120 gasten en tot 1974 was “het Nije Huss” uitsluitend bestemd voor leden van de vakbond FNV. Na 1974 mochten ook andere vakantiegasten gebruik maken van dit vakantieoord dat na 1971 werd gerund door Ad Ruiter. In 1989 besloot Euroase een en ander af te stoten en werd het pand overgenomen door de beheerder Ad Ruiter met een mede-vennoot . De overname en verbouwing vergde echter de nodige investeringen die onvoldoende rendement opbrachten en in 1991 werd het complex overgenomen door Ruud Stinissen die ook weer het nodige investeerde zonder voldoende rendement. Door hem werd ook de naam van het horecabedrijf “ ‘t Nije Huss” veranderd in “de Wilmersberg”.

Na enkele jaren werd het bedrijf dan ook overgenomen door Agfra Holding B.V. van de heer Ferdinand Fransen. De directies van dit uitzonderlijk gelegen horecabedrijf  werden eerst gevormd door Dick Vollenga en nu door het directie echtpaar Boudewijn en Githa van Vilsteren. Met Bilderberg was er een alliantie-overeenkomst.

Een bewogen geschiedenis dus van dit plekje in De Lutte dat van een eeuwenoud boerenerfje via een villa van een textielfabrikant en een vakantieoord voor vakbondsleden uitgroeide tot een bijzonder horecabedrijf met ( sedert dit jaar) het mooiste terras van Overijssel !

Tonnie Bekke

Wilmersberg medio 50er jaren

Wilmersberg medio 50er jaren

 

 

Interieur Wilmersberg

Interieur Wilmersberg

 

 

Wilmersberg anno 2012

Wilmersberg anno 2012