Markestenen Berghuizen, een overzicht

De Werkgroep Grensstenen van De Dree Marken is de afgelopen jaren druk bezig geweest de Markestenen van de Marke Berghuizen weer in kaart te brengen, op plaatsen waar Markestenen verdwenen waren vervangende zwerfkeien te plaatsen en nog veel meer. Daarbij is veel informatie ingezameld. Er is een systematisch overzicht gemaakt van al deze gegevens, waarbij uitgebreid aandacht is besteed aan de bronnen van informatie. Verder zijn er kaartjes gemaakt waarop de Markesteenlocaties aangegeven staan, en zijn er in dit overzicht foto’s van de Markestenen en verhalen over de Markestenen opgenomen. Dit alles is in een document vastgelegd, dat hier te downloaden is.

Voor commentaar en/of vragen: stuur een mail naar w.c.m.kallenberg@gmail.com

Route-app’s Rondje Oldenzaal

Vorig jaar heeft Routenetwerken Twente zowel een fiets- als een wandelroute Rondje Oldenzaal uitgezet. Op deze routes kom je maar liefst acht natuurgebieden tegen. Je volgt in grote lijnen de Marke Berghuizen en kunt op een flink aantal plaatsen markestenen bewonderen. De werkgroep Grensstenen van De Dree Marken heeft de afgelopen jaren deze markestenen weer in ere hersteld. Een stuk cultureel erfgoed is daarmee voor iedereen zichtbaar gemaakt.
Bij de fiets- en wandelroute is vorig jaar een boekje verschenen: “Loakgang rond Oldenzaal”. Loak betekent grens. Een loakgang was een tocht langs de markegrens ter controle van de markestenen. Dit boekje is nog steeds verkrijgbaar bij Tourist Info Oldenzaal en de VVV in De Lutte.
Nieuw is dat er nu ook route-app’s beschikbaar zijn. Hierin staan verhalen over verdwenen en geredde stenen en over de ruzie om de plaats van een markesteen, die zo hoog opliep dat het zelfs tot vechten kwam. Verhalen waarom het bij de Duvelssteen soms niet pluis is, maar natuurlijk ook veel over de natuurgebieden onderweg, de watermolen in Het Hulsbeek, het park Kalheupink en nog veel meer. Ook staan er veel foto’s en uitsnedes uit oude kaarten in. Via een karakteristiek Oldenzaals geluidsignaal word je onderweg attent gemaakt op een item.

De app’s zijn ondergebracht bij izi.TRAVEL. Je krijgt de (gratis!) app’s als volgt op je smartphone. Download de izi.TRAVEL-app via de App Store of Google Play. Zoek binnen deze app op Loakgang rond Oldenzaal en installeer de route-app’s. Denk er wel om dat dit forse bestanden zijn, dus gebruik WiFi. Er is ook nog een app beschikbaar met alle informatie over de markstenen. Deze app heet “Marke Berghuizen.” Vragen of opmerkingen: stuur een mail naar w.c.m.kallenberg@gmail.com.