Uitgaven van  De Dree Marken

Van Burcht naar Basiliek.

“Een grenzeloze reis door de tijd in het spoor van het zandsteen. Aan het begin- en eindpunt de meest markante gebouwen die van Bentheimer zandsteen zijn gemaakt: de burcht in Bad Bentheim en de St. Plechelmusbasiliek in Oldenzaal.
Onderweg maak je kennis met de geologie, het gebruik, de handel en het vervoer van het Bentheimer zandsteen en volg je de noordelijke richting waarlangs dit kostbare gesteente kan zijn gegaan. Onthaast in de ongerepte Duitse bossen, geniet van het pittoreske stadje Schüttorf en ervaar zelf de mystieke energie rondom de prehistorische cultusplaats Isterberg.
Aanschouw hoe de grens eeuwenlang verdedigd werd en smokkelaars hun kans desondanks
schoon zagen. Over het meanderend riviertje de Dinkel in een aardkundig monument en langs landgoederen van de oude textielbaronnen snuifje de geur op van oude boerderijen en duik je in de rijke en soms nog magische tradities van het Twentse land.
Een 40 kilometer lange zandsteenroute vol historie, natuur en mysterieuze verhalen. ”
Van Burcht naar Basiliek is een fietsroute, die de projectgroep Routes van de DDM heeft ontworpen. Het boekwerkje telt 35 pagina’s en bevat een groot aantal foto’s.
Het boekje is te koop bij boekhandel Heinink in Oldenzaal voor €3,00.
Leden van de DDM kunnen het boekje ook bestellen bij:
Jan Tijman, IJsvolgelstraat 3, De Lutte, tel. 0541-551796.
De kosten van het boekwerkje voor leden bedraagt €2,50 (afgehaald) of €4,00 (per post verzonden

IMG

Plaatsen van herinnering

Er zijn in onze gemeente nog zoveel meer mensen en gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog die het ‘verdienen’ om niet vergeten te worden.
Daarom heeft een werkgroep, samengesteld uit vrijwilligers van de Historische Kring Losser en van de Historische Vereniging “De Dree Marken” (De Lutte, Berghuizen en Beuningen) 33 Plaatsen van herinnering in de gemeente Losser beschreven.
Plaatsen waar in de periode 1940-’45 ‘iets’ is gebeurd of die herinneren aan mensen, die het verdienen herinnerd te blijven. Veel van die plaatsen zijn herkenbaar (oorlogsmonumenten en -graven, woonhuizen etc.). Waar dat niet het geval is zijn in het kader van dit project soms informatieborden geplaatst.
De Plaatsen van herinnering zijn verbonden door een fietsroute, die op een los bijgevoegde kaart is beschreven. Het boekje en de fietsroute worden op ruime schaal in de gemeente verspreid (o.a. bij de VVV kantoren in Losser en De Lutte)

Om het verhaal te kunnen lezen klik hier

herinnering